FETT OCH KOLESTEROL

Fett är en slags lipid, vilket är stora opolära molekyler som alltså inte är lösliga i vatten eller andra polära lösningsmedel.


Ett fett är en ester av tre fettsyror och en glycerol. En fettsyra är en karboxylsyra med en lång kolkedja (>10 kol), och glycerol är trivialnamnet för 1,2,3-propanol. Vid förestringen går hydroxylgruppen i fettsyran ihop med vätet från hydroxylgrupperna i glycerolen och bildar vatten som restprodukt samtidigt som syret i glycerolens hydroxylgrupper binder till det kol i fettsyran som har en dubbelbindning till syre.


Fettsyror kan anta olika former, beroende på dess molekylstruktur. Innehåller kolkedjan endast enkelbindningar, och alltså binder så mycket väte som möjligt, så kallas den mättad. Denna typ av fettsyra är rak och kontaktytan mellan fettsyrorna blir stor. Detta medför att möjligheterna för de så kallade Van der Waals bindingar att verka är stor. Dessa bindningar blir starkare ju mer kontaktyta som finns mellan kolkedjorna, och är därmed svagare i omättade fetter. Här finns en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna som ger fettsyran en något böjd form.


 

Dessa egenskaper gör att kokpunkten blir lägre hos fetter med färre Van der Waalsbindningar, för att inte lika många molekyler binder till varandra. Omättade fetter antar alltså flytande aggregationstillstånd vid lägre temperaturer än mättade. Animaliska fetter är ofta mättade och fasta i rumstemperatur till skillnad från vegetabiliska fetter som däremot är flytande.





Fett är en viktig energikälla och behövs i vår kropp då många enzymer endast fungerar i fettrik miljö samt att många hjärnfunktioner är beroende av fett. Fettet bryts ner i levern där triglyceriderna i reaktion med vatten delas upp i glycerol och fettsyror. Fettsyrorna kan därefter omvandlas till Acetylkoenzym A, som är ett viktigt ämne i cellandningen då den medverkar i citronsyracykeln och bildar ATP. ATP är den energiform som cellerna kan tillgodogöra sig.





Får man i sig mer energi än man gör av med lagras fettet i våra så kallade fettdepåer, som främst finns runt mage, lår och rumpa.



Acetylkoenzym A är också byggstenarna som levern använder sig av för att bilda kolesterol. Man kan förutom egenproduktion även få i sig kolesterol via maten, där den mest är representerad i animaliska produkter. Precis som fett är kolesterol en lipid, och denna har essentiella funktioner för våra celler:

Kolesterol finns i två former, LDL och HDL. LDL är kolesterol som går från levern ut till cellerna, men kan även fastna i blodkärlen och bilda proppar vilka gör att blodet inte kan rinna igenom och kan därför orsaka blodpropp och andra kärlsjukdomar. HDL är kolesterolet som går från kroppens celler till levern där den bryts ned. HDL kan motverka hjärt-/kärlsjukdomar då de kan plocka med sig LDL som fastnat i kärlväggarna.

Vid högt intag av mättade fetter ökar produktionen av LDL, och bör undvikas om man vill ha en hälsosam framtid.


                                                        Diskussion

 

En bit om choklad om dagen är i sig inte farligt trots att det innehåller en stor andel fett. Energin som fettet ger är inte sämre än energin från andra livsmedel och energin kan användas vid viktiga tillfällen samt att fettet är otroligt viktigt vid många biologiska funktioner. Men det gäller att se upp!

 

Då fett innehåller dubbelt så mycket energi/gram än till exempel kolhydrater och protein så kan det vara lätt att få i sig mer energi än nödvändigt och om kroppen inte hinner göra sig av med allt så lagras det som fett. Att choklad dessutom är underbart gott gör det enkelt för oss att konsumera mer än vi behöver. Men så länge man gör av med den överskottsenergi som chokladbiten ger, till exempel i form av träning så går ekvationen Energi in=Energi ut jämt ut och den där lilla chokladbiten blir inget annat än en stund av njutning som kan vara värd en extra vända till gymmet.

 

Dock kan det vara värt att inte chokladfrossa då choklad innehåller mättat fett som ökar halten av dåligt LDL-kolesterol. För många människor som drabbats av hjärt-/kärlsjukdomar kan just högt intag av mättat fett vara orsaken.

Det ligger alltså någonting i myten ”Choklad orsakar fetma” men ”Choklad förebygger hjärtsjukdomar” motsägs när det gäller just fetter då det mättade fettet snarare hjälper till att orsaka dem.


2012-02-08 @ 15:17:32 SOCKER OCH FETT Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback