ANTIOXIDANTER

                                    
För vår cellandning och energiförbränning krävs syre och detta är alltid kombinerat med bildning av fria radikaler. Dessa bildas till exempel under syrets omsättning till vatten och behövs i immunförsvaret, där de samverkar med enzymer och vita blodkroppar för att attackera bakterier och andra inkräktare. Fria radikaler fungerar också som en viktig neurotransmittor och har en förmåga att få hjärtat att pumpa med en högre frekvens när stressiga situationer uppstår. Fria radikaler har således en naturlig och extremt viktig roll i vår tillvaro.

 

MEN… i alltför stora mängder kan de verka skadligt på kroppen, då de är extremt reaktiva och kan skada viktiga funktioner i kroppen;

 

Frågan som nu uppstår är hur det kommer sig att de fria radikalerna är så reaktiva?! Svaret är helt enkelt dess struktur.

Fria radikaler har en struktur som innefattar en oparad elektron och då elektronerna alltid vill vara parvis så oxiderar den fria radikalen ämnen i kroppen i så kallade radikalreaktioner.


 

För att motverka de dåliga effekterna som kan uppkomma av de fria radikalerna krävs ett skydd, i form av antioxidanter. Dessa molekyler har en förmåga att fördela elektronerna jämnt runt kärnan. När de reagerar med en fri radikal ger de ifrån sig en elektron vilket neutraliserar radikalen. Som följd blir antioxidanten mer reaktiv än tidigare men dess förmåga att omfördela elektroner gör att de trots allt blir mindre reaktiva än den fria radikalen var innan reaktionen.


 

I människokroppen finns antioxidanter i form av enzymer och hormoner, men dessa räcker inte till för att motverka den mängd fria radikaler som kroppen kräver och därför måste vi även få i oss antioxidanter via kosten. Dessa finns i tusentals former i alla möjliga livsmedel, men våra viktigaste källor till antioxidanter är frukt och grönt, som har stora mängder C-vitamin och karotenoider, som är två typer av antioxidanter. Det finns även i till exempel olivolja, men vid upphettning inaktiveras antioxidantens funktion.


Den antioxidant som finns representerad i choklad är en typ av flavonoid.

                               


                                                 Diskussion

Att "Cancer skulle kunna motverkas av choklad" kanske låter för bra för att vara sant, men är nog inte så långsökt som man kan få för sig. Eftersom kakaobönan innehåller antioxidanter som oskadliggör fria radikaler som i sin tur kan orsaka cancer så ligger det alltså en hel del sanning i det påståendet. Detta är dock inte hela sanningen då det inte är den oraffinerade bönan vi stoppar i oss när vi äter en chokladbit.

 

Många av antioxidanterna försvinner redan vid jäsningsprocessen, vilket gör att effekterna reduceras så pass mycket att de knappt blir märkbara. Är man en person med cancerskräck och vill få i sig så mycket antioxidanter som möjligt så finns det betydligt effektivare metoder; en apelsin eller en näve blåbär är exempel på livmedel som innehåller höga halter av antioxidanter. Dessutom slipper man onödigt fett och socker, vilket är mer hälsosamt. 
 

2012-01-18 @ 14:59:00 ANTIOXIDANTER Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback