CHOKLADTILLVERKNING



Det finns tre olika huvudtyper av choklad; mörk choklad, vit choklad och mjölkchoklad och ingrdienserna skiljer sig lite åt beroende på vilken typ man talar om. Mörk choklad innehåller kakaosmör, kakaomassa och socker. Mjölkchoklad innehåller också mjölk(oftast i pulverform). Vit choklad är en slags mjölkchoklad och innehåller samma ingredienser förutom att kakaomassan utesluts.

Då det är kakaomassan som ger "vanlig" choklad sin bruna färg så innebär det alltså att den vita chokladen blir färglös. Vit choklad är fetare än de andra typerna eftersom huvudingrediensen är kakasmör. Den mörka chokladen innehåller minst fett och har högst kakaohalt. Eftersom det är i kakaon som det nyttiga i chokladen finns så är mörk choklad att föredra ur hälsoaspekt.  

För att det ska räknas som mörk choklad så måste chokladen innehålla minst 35% kakao.






Nog om detta, och vidare till själva chokladtillverkningen!

Det hela börjar med att huvudingredienserna blandas till en deg som sedan valsas för att bli av med kornen i kakaomassan. Sedan får degen genomgå så kallad conchning som innefattar två steg. Det första innebär en process där degen värms upp till mellan 60 och 80 grader celsius och knådas kraftigt, vilket gör att friktion mellan sockrets och kakaons partiklar uppstår och dessa slipas och gör att man får en slätare deg.


Att degen har en hög temperatur gör att en stor del av vattnet dunstar och även vissa oönskade smakämnen. Vid conchningen reagerar degen med syre som påverkar den genom att garvsyra och ättiksyra (vilka ger en bitter smak) som har tillkommit under rostning och jäsning försvinner. Sedan påbörjas det andra steget, där man tillsätter mer kakaosmör för att chokladen ska få en flytande konsistens.


                                  
                              
För att chokladen ska få en glansig yta, längre hållbarhet och bli lätt att bryta ska den sedan tempereras. Detta påverkar endast fettet på så sätt att man får det att kristallisera sig och ju tätare samman som dessa kristaller sitter desto glansigare blir slutresultatet.


För att chokladen ska få önskad form ska den sedan gjutas. Först värms den tempererade chokladmassan upp och hälls därefter i formar där den får stelna.


  

                         
2012-01-22 @ 13:56:00 OM CHOKLAD Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback