SEROTONIN


Serotonin är en signalsubstans som uppstår ur nedbrytning av aminosyran tryptofan och detta sker i hjärnan. Tryptofan är en essentiell aminosyra, som vi alltså inte kan bilda själva, men får i oss via födan och som är livsviktigt för vår funktion och överlevnad.


Tryptofanet måste passera den så kallade blod-hjärnbarriären för att påbörja omvandling och är i hård konkurrens med de andra aminosyrorna, som också vill passera barriären. Då tryptofan inte står sig så hårt i konkurrensen blir upptaget mer effektivt om de andra aminosyrorna behövs i andra delar av kroppen, som till exempel i musklerna för att återbilda muskelprotein. Därför kan mer serotonin bildas om man till exempel tränar, för då behöver musklerna de andra aminosyrorna och tryptofan kan passera barriären utan konkurrens och serotonin bildas i större utsträckning.


Serotonin bildas när vi befinner oss i en gynnsam miljö och vid stora mängder serotonin kan vi därför känna oss lugna och harmoniska, därför kan serotonin användas som antidepressionsmedel. Å andra sidan hämmas den sexuella driften, varför många trots mindre depressioner slutar med medicineringen i förtid.

 

 

 

Ca 90 % av människans serotoninnånting finns i tarmkanalerna, för att indikera näringstillgången för tillfället.

 

När en skada sker i kroppen kan blodplättar utsöndra serotonin för att stimulera reparation, då det fungerar som tillväxtsignal.



Diskussion

Många människor upplever lycka då de får äta choklad. Det kan ju dels bero på att smaken tilltalar smaklökarna, men det har även vetenskapliga grunder. Serotoninnivåerna i kroppen ökar vid chokladintag och ökade serotoninnivåer gör att man känner sig lugnare och mer harmonisk. Dessa känslor är två huvudingredienser i receptet på lycka, och därmed rättfärdigas myten ”Man blir lycklig av choklad”.

 

Serotoninet hämmar dock sexlusten, vilket går emot myten om att ”Choklad ger ökad sexlust”.

2012-01-19 @ 14:44:46 SIGNALSUBSTANSER Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback