CHOKLAD - DÅ OCH NU


Kakaobönan har en lång historia med ett ursprung hos Sydamerikas Mayaindianer där den kallades för gudarnas föda och det sägs att namnet choklad härstammar från namnet på en av indianernas gudar, Xocoatl. Indianerna rostade bönorna, krossade dem och blandade med vatten, socker och kryddor för att bli av med bitterheten och avnjöt den sedan som dryck. Kakaobönorna hade också ett finansiellt värde och användes som valuta vid byteshandel. 
                            
                                        

Den som förde vidare chokladtraditionen till Europa var Christofer Columbus som genom sin återupptäckt av Amerika hade kommit i kontakt med detta livsmedel. Här utökades chokladens användningsområden och man fann läkande egenskaper hos chokladen och i England har choklad använts som medicin.

Det var i Europa som utvecklingen av choklad från dryck till chokaldkaka påbörjades. Det var här som man för första gången började att blanda kakaon med mjölk istället för vatten vilket uppskattades av många då smaken blev än mindre bitter. Man uppfann även en metod där man pressade ut fettet ur kakaon och fick då rent kakaopulver samt kakaofett. När man sedan ville börja äta chokladen istället för att dricka den så fick man däremot problem. De höll ju inte ihop! Efter en hel del grubblande förstod man att fettet var viktigt för att chokladen skulle hålla ihop och man tillsatte därför kakaofettet igen.

Denna upptäckt gjorde att storskaleproduktionen av chokaldkakor påbörjades och stora företag etablerades, så som Nestlé, Hersey och Tobler, som finns än idag. Den första chokladfabriken i Sverige var Cloetta 1872.



Idag är choklad en av världens mest efterfrågade snask och till skillnad från förr så är valen oräkneliga, det finns vit, mörk och mjölkchoklad, smaksatt med vanilj eller lakrits eller nötter i alla former. Nu för tiden har den mörka chokladen fått ett uppsving igen, och är populär särskilt bland finsmakare och hälsomedvetna människor.

De största chokladkonsumenterna i världen befinner sig i Europa, och Schweiz toppar statistiken med sina i genomsnitt 10,14 kg choklad per person och år.



 

 

2012-03-07 @ 15:00:00 OM CHOKLAD Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback