SLUTDISKUSSION
Det råder inga tvivel om att choklad påverkar oss både fysiskt och psykiskt och dessa hänger i många avseenden ihop.
Det kanske inte bara är just ämnena i chokladen som gör oss glada, utan hormonernas effekter förstärks av njutningskänslan man får när man tycker att något smakar bra. Förväntningarna spelar också in i att man upplever lycka när man äter choklad, då de flesta av oss har vuxit upp med denna myt och tar det för en sanning.
Denna konsekvens av förväntningarnas betydelse brukar kallas placeboeffekten och kanske är en viktig del i hur vi upplever choklad, till exempel att man blir gladare eller känner ökad sexlust av choklad fastän det kanske egentligen sitter mer i huvudet än i chokladens kemi. Skulle man råda någon att äta en råvara som inte har några som helst effekter, men att man påstår att den skulle ha bevisade effekter i ökad sexlust eller mer lycka, så skulle personen i fråga förmodligen ändå uppleva dessa känslor, för att förväntningarna finns där.
Vi har också kommit fram till att många av myterna kan stämma in på ett av alla ämnen som choklad innehåller, men motsägas av andra. Ett exempel är signalsubstanserna serotonin och dopamin, då en av dem motverkar sexlusten medan den andra ökar den. Med tanke på att choklad innehåller båda dessa signalsubstanser så är det svårt att avgöra hur mycket sanning som ligger i myten ”Choklad ökar sexlusten”, men de flesta förknippar choklad med kärlek och passion, vilket visar på att endast den positiva sidan lyfts upp. Detta gynnar chokladbranschen, och vi tror att branschen i sig ligger bakom många av myterna. De kanske inte är helt ute och cyklar när de påstår att choklad ökar koncentrationsförmågan, eftersom att dopamin förekommer i kakao, men dess påstådda effekter kanske har förstärkts trots att halten dopamin i en chokladkaka kanske i själva verket är försumbar.
I många fall kan det vara själva kakaobönan som innehåller alla de bra ämnena, men det försvinner vid förädlingsprocesserna. I chokladen som vi köper finns till exempel en mindre del antioxidanter, och vad man inte vet är om fler nyttiga ämnen också stryker med.
På det stora hela tror vi att andra ämnen som finns i choklad, såsom fett och socker överväger de nyttiga substanserna och att man kan få i sig samma ämnen via andra livsmedel, som förmodligen är bättre för vår hälsa. Vi har också kommit fram till att oavsett vilket, så är mörk choklad att föredra därför att mängden kakao är högre samt den innehåller mindre halter av både socker och fett. Att den smakar lite beskt gör också att man förmodligen får nog tidigare än om man äter den söta mjölkchokladen.
Det vi dock verkligen vi betona är att vi tror på den enkla ekvationen:
”ENERGI IN = ENERGI UT”